Uit recente cijfers blijkt dat de gemiddelde wachttijd voor ambulances op Noord-Beveland aanzienlijk hoger is dan de landelijke norm. In 2023 deed één op de drie ambulances er langer dan een kwartier over om met spoed op de gewenste locatie te arriveren. De gemiddelde wachttijd voor spoedritten op Noord-Beveland bedraagt 14 minuten en 33 seconden.
Volgens de landelijke norm moet 95 procent van alle ambulances bij A1-ritten binnen vijftien minuten op de plaats van bestemming zijn. De cijfers tonen echter aan dat in 2023 slechts een beperkt aantal spoedritten op Noord-Beveland aan deze norm voldeed.
Binnen Noord-Beveland zijn er significante verschillen in wachttijden, afhankelijk van het postcodegebied. In postcodegebied 4485 staat de ambulance gemiddeld na 12 minuten en 19 seconden klaar, terwijl dit in postcodegebied 4494 oploopt tot 16 minuten en 21 seconden.
Zorgminister Agema heeft gereageerd op de cijfers en erkent dat inwoners van regio's waar ambulances vaak te laat zijn zich zorgen maken. Bovendien heeft BBB-Kamerlid Rikkers gepleit voor structurele oplossingen zoals extra ambulanceposten om de wachttijden te verkorten.
Naast ambulance-arriveren wordt ook het tijdstip waarop politie ter plaatse komt onderzocht. Het blijkt dat de politie op Noord-Beveland de afgelopen jaren sneller ter plaatse is: vorig jaar was dit in 57 procent van de gevallen binnen een kwartier. Vergelijkbaar met andere gemeenten, waar dit percentage hoger ligt.
De vertragingen bij ambulance- en politie-arriveren roepen vragen op over de adequaatheid van de spoedzorg in Noord-Beveland. Terwijl het percentage patiënten met langere wachttijden zorgen baart, benadrukt branchevereniging AZN dat snelle aankomst niet de enige maatstaf voor adequate zorg is.