Inwoners van Noord-Beveland, Sluis, Tholen, Hulst, en Borsele worden geconfronteerd met aanzienlijke wachttijden bij medische noodgevallen, waarbij het vaak langer dan een kwartier duurt voordat de ambulance arriveert. Burgemeester Loes Meeuwisse van Noord-Beveland benadrukt de behoefte aan een lokale ambulancepost op het eiland:
Meeuwisse herinnert zich een incident tijdens een wielerwedstrijd waarbij het een half uur duurde voordat de ambulance ter plaatse was. Momenteel moet de ambulance in Noord-Beveland meestal uit Goes of soms zelfs uit Zierikzee komen, wat resulteert in aanzienlijke vertragingen.
Als een eigen ambulancepost niet haalbaar blijkt, pleit Meeuwisse voor het behoud van 'first-responder-teams', zoals brandweerteams die medische hulp kunnen verlenen, inclusief reanimatie. Vooral tijdens het drukke zomerseizoen in plaatsen als Kamperland is dit van vitaal belang.
Burgemeester Gerben Dijksterhuis van Borsele benadrukt de rol van 'first responders' in gebieden zoals Baarland, waar initiatieven worden genomen om meer ambulances in Zuid-Beveland te laten opereren of alternatieven zoals 'first responders' te verkennen.
Diverse gemeenten in Zeeland, zoals Hulst en Sluis, streven naar gesprekken met ambulancediensten om knelpunten aan te pakken en de responstijden te verbeteren. Het behoud van adequate zorg in levensbedreigende situaties blijft prioritair.
Ambulancezorg Nederland benadrukt dat hoewel responstijden belangrijk zijn, goede zorg niet enkel afhankelijk is van aankomsttijden. Niettemin erkent de organisatie de cruciale rol van snelle reacties in noodsituaties.