Recente gegevens van het kennisinstituut IKNL tonen aan dat het aantal diagnoses van huidkanker in de afgelopen jaren aanzienlijk is gestegen. Opvallend is dat deze toename het snelst was onder alle soorten kanker. Een specifiek detail dat de aandacht trekt, is de situatie op Noord-Beveland.
Op Noord-Beveland blijkt het aantal huidkankerdiagnoses te variëren op basis van de postcode van de inwoners. Vrouwen met postcodes die beginnen met 448 hebben bijvoorbeeld 76% meer kans op een PCC-tumor in de opperhuid dan het landelijk gemiddelde. Daarnaast ligt de kans voor vrouwen op Noord-Beveland om melanoom te krijgen 40% hoger dan elders in Nederland.
De variëteit tussen wijken kan worden verklaard door verschillende factoren, waaronder de blootstelling aan de zon. Zo spenderen inwoners van het westen van het land mogelijk meer tijd aan de kust, terwijl bepaalde beroepen ook een rol kunnen spelen in de prevalentie van huidkanker.
Een interessante dynamiek die de toename in diagnoses kan verklaren, is het zogenaamde 'domino-effect'. Wanneer mensen in hun omgeving geconfronteerd worden met huidkanker, kan dit hen aanzetten tot preventief handelen, wat uiteindelijk resulteert in meer vastgestelde gevallen.
Met de groeiende incidentie van huidkanker, benadrukken experts zoals IKNL-onderzoeker Marieke Louwman het belang van vroege detectie en preventie. Hoewel veel gevallen succesvol worden behandeld, wijst Louwman op de cruciale rol van snelle interventie en benadrukt zij het blijvende risico en de gevolgen van de ziekte, zelfs na herstel.